På Nordic@Bett den 26. januar gav elever og lærere fra ungdomsuddannelserne, og forskere og repræsentanter for de nordiske landes ministerier deres bud på, hvordan digital dannelse og fremtidens læring kan følge den teknologiske udvikling.
Finland, Sverige, Norge og Danmark havde alle elever med fra ungdomsuddannelserne, som præsenterede egne erfaringer med innovative læreprocesser, hvor digitale kompetencer som fx robotproduktion og programmering udgjorde en vigtig kerne. Alexander Gram Jensen, Kristoffer Strube Græm og William Nyby Pedersen fra Learnmark Gymnasium HTX i Horsens og Anders Bredgaard Thuesen fra Rybners STX i Esbjerg samt Learnmarks direktør Niels Yde udgjorde det danske bidrag.
De fire 3.g. elever præsenterede de overvejelser, udfordringer og nødvendige kompetencer, der har ført til udvikling af deres App, ”SubReader”, som hjælper ordblinde med at få oplæst undertekster på film og TV. Og netop entreprenørskab har været vigtig for deres succes – de har skullet lære og knokle med et virkeligt mål for øje, hvor konteksten ikke kun er skolens lukkede virkelighed. De fire elever har bl.a. vundet EM i entreprenørskab 2016 med projektet.
Learnmarks direktør fortalte, at skolen bevidst søger at skabe et godt og motiverende læringsmiljø for projekter, hvor det teknologiske og det kommercielle kan gå hånd i hånd – på tværs af fx HTX og HHX.
At udnytte teknologi til at angribe og løse virkelige problemer er både forskere og repræsentanter fra landenes ministerier enige om, er en god vinkel på relevant læring. Dette blev også underbygget af den aktuelle NMC Technology Outlook-rapport om de nordiske lande, der blev præsenteret til eventen.
Rapporten understreger, at man i Norden ønsker at koble teknologibrug med læreprocesser, hvor eleverne er aktive, involverede og eksperimenterende og nævner bl.a. programmering som en vigtig fremtidig trend.