De nye læreplaner for folkeskolen – Folkeskolens Fagplaner – skal være et meningsfuldt og aktivt redskab for alle lærere og pædagoger i skolen. Derfor er inddragelse af alle landets skoler afgørende.
Børne- og undervisningsministeren ønsker at sætte gang i lokale samtaler om, hvordan de nye læreplaner kan understøtte god og motiverende undervisning med plads til fordybelse, kernestof, variation og engagement.
Alle skoler modtager derfor i dag to breve. Et er rettet mod lærere, pædagoger og skoleledere, mens det andet er til eleverne. I brevene inviterer børne- og undervisningsministeren til, at man på skolerne får talt med hinanden om, hvad god undervisning er og til at sende en opsamling af samtalerne til ministeriet.
”Det er en kæmpe forandring af folkeskolen, at vi nu tager et opgør med de eksisterende læreplaner. Med de nye fagplaner får lærerne frihed til at lave undervisning, der skaber engagement i netop deres klasse. Det er ude på skolerne, at de ved, hvad der virker. Og hvad der ikke gør. Derfor er lærerne, eleverne og skoleledernes bidrag helt afgørende,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Skolernes bidrag vil blive overleveret til ekspertgruppen for Fagfornyelsen, der blev nedsat i januar 2024. Ved udgangen af året skal ekspertgruppen aflevere et beslutningsgrundlag til folkeskolens forligskreds med forslag til et enkelt format for Folkeskolens Fagplaner. Skolernes bidrag kommer til at indgå i arbejdet med at udvikle Folkeskolen Fagplaner.
Folkeskolen kvalitetsprogram
Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram – frihed og fordybelse er navnet på en politisk aftale indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i marts 2024. Aftalen introducerer nye frihedsgrader på en lang række områder. Som en del af aftalen skal der udvikles nye, mere enkle læreplaner, som skal give lærerne mere frihed til at bruge deres professionelle dømmekraft til at tilrettelægge og gennemføre en varieret og engagerende undervisning, hvor eleverne trives, er medskabende og motiverede.
Fagfornyelsen
Fagfornyelsen handler om at engagere alle skoler i at udvikle skolens fag og skabe en endnu bedre undervisning, der motiverer eleverne og bidrager til deres alsidige udvikling. Fagfornyelsen betegner også det brede samarbejde mellem skoler, ministerium og parter på skoleområdet om at udvikle nye læreplaner for folkeskolen. En ekspertgruppe for Fagfornyelsen skal komme med anbefalinger til udvikling af læreplanerne. Det er ambitionen, at de nye læreplaner skal være klar til skoleåret 2027/2028.
Udviklingsprogrammet
Som led i Fagfornyelsen igangsættes et udviklingsprogram, der skal understøtte udviklingen af folkeskolens fag og undervisning ved at give skoler mulighed for bl.a. at arbejde med udkast til folkeskolens fagplaner og temaer i relation til fagene.