Hop til indhold

SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og Aarhus Universitet (DPU) har i næsten to år fulgt næsten 9.000 elever i folkeskolen for at undersøge, hvordan eleverne oplever den nye skoledag efter omstillingen til inklusion i det såkaldte ”Inklusionspanelet”.

Forskerne offentliggør nu projektets andet statusnotat, og det viser, at eleverne overordnet set oplever, at de trives og deltager i skolen, samt at udviklingen over tid er nogenlunde stabil. Undersøgelsen viser også, at de elever, der er flyttet fra et specialtilbud til den almindelige undervisning ved målingen i foråret 2015, giver udtryk for en højere trivsel i sammenligning med, hvad de svarede i 2014. Selv om der er tegn på fremgang hos disse elever, så giver de fortsat udtryk for, at de både socialt og fagligt deltager mindre end deres klassekammerater.

"Formålet med inklusion er at give elever med særlige behov, der har mulighed for at indgå i en almindelig klasse, bedre muligheder i livet. Derfor er det positivt, at mange fra den elevgruppe er blevet gladere for at gå i skole. Men der er fortsat steder, hvor indsatsen kan forbedres. Det er afgørende, at alle børn får den nødvendige støtte til at deltage fagligt og socialt. Det er en forudsætning for, at de har en god skolegang,” siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

Inklusionspanelet er finansieret af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.

Trivsel blandt tilbageførte elever
  • Sammenligner man resultaterne med dem fra den første måling i januar 2014, er der tilsyneladende sket en indsnævring i forskellen mellem den individuelle trivsel blandt henholdsvis tilbageførte og ikke-tilbageførte elever. Det er primært gruppen af tilbageførte elever, der synes at trives bedre, mens de ikke-tilbageførte elever snarere synes at følge den almindelige alderstrend, hvor den individuelle trivsel reduceres, jo ældre eleverne bliver.
  • Gennemsnittet for tilbageførte elevers trivsel var i maj 2015 3,9, mens det i januar 2014 var 3,6 på en skala fra 1-5.
  • Gennemsnittet for de øvrige elever var 4,0 i maj 2015, mens det i januar 2014 var 4,1 på en skala fra 1-5.
  • Forskellen i gennemsnittet for de tilbageførte elever og de øvrige elever var således i januar 2014 på 0,5 skala-point, mens det i maj 2015 var 0,1 skala-point.
  • Forskerne bag rapporterne tager forbehold i forhold til sammenligningen over tid, da der er en vis usikkerhed i forhold til, at de tilbageførte elever i statusnotatet alene er identificeret ved elevernes egne svar i spørgeskemaet.
  • Elevernes individuelle trivsel er beregnet ud fra følgende spørgsmål: Er du glad for at gå i skole? Er du glad for din klasse? Tænker du nogen gange på at skifte skole?

Individuel trivsel, kollektiv trivsel, faglig deltagelse og social deltagelse
  • Langt størstedelen (67,8 procent) af alle eleverne i Inklusionspanelet angiver, at de i høj grad trives med et individuelt trivselstal på 4 eller derover. 11,1 procent af eleverne angiver, at de trives bedst muligt med det højest mulige individuelle trivselstal 5. 7,6 procent af eleverne har angivet lav trivsel med et trivselstal på mindre end 3.
  • Elevernes opfattelse af deres klassers kollektive trivsel er generelt rigtig god. Størstedelen (67,3 procent) af eleverne i Inklusionspanelet angiver – med et trivselstal på 4 eller derover – at deres klasse har det rigtig godt. 10,5 procent af eleverne angiver svar, der indikerer, at klassen i højeste grad trives (dvs. trivselstallet er 5). Der er 6,2 procent, som har angivet lav trivsel med et kollektivt trivselstal på mindre end 3.
  • Størstedelen (62,2 procent) af eleverne angiver, at de deltager aktivt i det faglige fællesskab i klassen med et fagligt deltagelsesstal på 4 eller derover. I den øverste ende af skalaen angiver 5,8 procent af alle elever højest mulig deltagelse i alle fire spørgsmål. I den anden ende af skalaen er andelen af elever, som udtrykker lav deltagelse (med en score på mindre end 3), 6,6 procent.
  • Størstedelen (69,7 procent) af eleverne angiver, at de deltager aktivt i det sociale fællesskab med et socialt deltagelsestal på 4 eller derover. Der er 10,1 procent, som har angivet højest mulig deltagelse på alle tre spørgsmål. Kun 6,3 procent af eleverne har angivet en lav social deltagelse med et deltagelsestal på under 3.
Om undersøgelsen

Undersøgelsen omhandler ca. 9.000 elever fordelt på mere end 400 skoleklasser i hele Danmark.

Eleverne vil blive fulgt af forskerne i 3 år – fra de gik i henholdsvis 5. og 7. klasse i 2014, til de går i henholdsvis 7. og 9. klasse i 2016.

Dataindsamlingen er gennemført i januar 2014, i november 2014 og i maj 2015.